onsdag 4. mars 2009

Amsterdam - sykkelhovedstaden.

Det var mange sykler i Amsterdam. Og mange nederlendere i rasende fart på sykkel. Som ikke svingte unna når du stod i veien, de bare plingte på deg. I tillegg til at de går fort, og er overalt, så er syklene i Amsterdam enten gamle, eller "customized", eller redesignet av sin eier. Dette fordi at folk stjeler sykler der hele tida, så en ekslusiv offroader eller hva man nå skal ha i sykkelverdenen slett ikke trenger å være en lur investering. Nå ble vi ikke kjent med noen nederlendere, men jeg har inntrykk av at nederlendere er veldig like oss nordmenn. Ikke noen spesielle høflighetsregler, for unnskylder seg ikke når de dulter borti deg, og mange av de butikkansatte står heller og snakker med hverandre framfor å tilby deg din hjelp. Men de fleste er likevel hyggelige og omgjengelige, og jeg opplevde aldri å gå inn i en butikk, restaurant eller lignende uten å føle meg velkommnen.

Prisene i Amsterdam er høye, like høye som i Norge, noen ganger høyere! Dette har nok noe med den dyre euroen å gjøre, men jeg kjente jeg ble gretten og gnien da jeg måtte punge ut med nærmere førti spenn for en kopp svart kaffe! Til kaffen fikk man nesten alltid servert en liten kjeks, som smakte litt som pepperkake. Og når man ba om regningen kom den alltid på et fat sammen med drops, karameller eller annet godteri. Søtt. Vi var nøye med å tipse, det vanlige var å tipse fem prosent av regningen.

Det er mye å velge mellom for de kulturelt interesserte i Amsterdam. Vi var bare innom en samtidskunstutstilling i ei svær kirke i Amsterdam, men vi vi brukte utelukkende føttene i Amsterdam, så vi fikk sett mye av byen og opplevde mye likevel. Diverse ting vi kunne dratt innom hvis vi ville er sexmuseum (lugubert har jeg hørt), erotisk museum (litt bedre enn sexmuseum), Madam Tusauds, brillemuseum, hasjmuseum, Anne Franks Huis (hennes og familiens gjemmested før de ble deportert) Heineckenmuseum og mye mer. Idun dro forøvrig til Den Haag for å se mer kunst. Der fikk hun blant annet beskue Pike med perleøredobb. Det tar ikke mer enn 35 minutter med tog fra Amsterdam til den Haag. Ellers var det mye flott arkitektur i byen, og jeg tok mange fine bilder. Mange skjeve hus, blant annet!

Hotellet var vi veldig heldige med, det lå like ved sentralstasjonen, og gjorde ikke skam på sine fire stjerner. Vi hadde espressomaskin på rommet! I gangen utenfor rommet vårt luktet det alltid rart...trass røykeforbudet sev det stadig ut marihuanadunst fra et hotellrom som alltid var merket med "do not disturb"-lappen. Mystisk! Coffee-shops var det på hvert gatehjørne og litt mer enn det. Og du kunne vedde på at der du fant coffee-shops, der var ikke gatekjøkkenmaten langt unna heller. De mest kjente kjedene i tillegg til Mac Donalds og Burger King var Vlaamse Frites og Febo. Førstnevnte solgte byens beste pommes frittes med diverse versjoner av majones på. Det var faktisk godt, men ikke hverdagsmat akkurat. Febo holdt vi oss langt unna, det så veldig skittent ut, og man kunne velge mellom å stille seg i køa, eller få burgere, fritert ost eller friterte pølser fra automaten (!) Æsj. Vi holdt oss litt for god for gatekjøkkenmat, og spiste blant annet indonesisk som bestod av forskjellige småretter som smakte mye og godt. Vi drakk alltid øl til. Vi spiste også nydelig tapas på en spansk restaurant, og nøt bakt laks, lam og enda mer øl på en mer tradisjonell nederlandsk restaurant. Til frokost ble det stort sett pannekaker, ulike typer toat, engelsk og amerikansk frokost. Jeg visste ikke hvor godt det er med melis på pannekakene!

Vi besøkte også et stort supermarked hvor de hadde det meste av matvarer, vin- og alkoholvarer. Også der hadde de mye ferdigmat tilpasset den late Amsterdaminnbygger. Blant annet ferdiglagte hamburgere og pannekaker med bacon på, klar til å slenges i microen. Til deres forsvar hadde de et rikholdig utvalg av frukt, brød, te, pålegg, is, kjøtt og annen ferskvare.

Shopping i Amsterdam er mye hva du gjør det til selv. De fleste av oss vil finne noe der, enten vi jakter på designerklær, harry t-skjorter, mer vanlig high street-mote, brukte klær eller vil tråle markeder. Jeg så mange fine engelske bokhandler og dro man litt ut av den verste turistmølja kunne man finne de litt mer spesielle småbutikkene. Mange butikkeiere hadde forresten kjæledyrene sine med seg på jobb, så jeg traff både hunder og katter på shoppingturene mine.

Den totale shoppingfangsten (det er lov å hoppe over denne listen...=
Leopardkjole fra newyorker
Sort blomstrete stroppeløs kjole fra en jallabutikk.
Rød kjole med hvite prikker fra nordremarkt
Rød kjole med blå sløyfer eller noe fra nordremarkt
Ferskenrosa genser fra River Island
ferskenrosa kortermet jakke fra newyorker
Ca 10 par nye øredobber fra six og river island
Sorte wayfarerkopier med røde detaljer fra Six
Knallrosa wayfarerkopier fra ??
Rød skinnveske fra nordremarkt
Rød veske med hvite prikker fra hema
Rosa og hvit pepitamønstret koffert fra en leketøysbutikk i Jordaan
Sort håndveske med sølvdetaljer fra River Island
Poseveske med elefanter, fra claires
Rød- og hvit-rutet pysjbukse fra hema
Rosa lave conversekopier
Hvite skinnpumps med åpen tå og sløyfe fra en eller annen skobutikk.
Sorte satengpumps fra h&m.
Sort skjørt fra River Island
Truse med rysjer fra NewYorker
BH i satenglignende stoff fra h&m
Blåbær-te fra Albertheim
Hårpynt fra Six
Rosa singlet fra NewYorker.

...tror det var alt.

Noen bilder:












4 kommentarer:

Anonym sa...

toget til den hagg var vel&bra, men dyrt!!
amsterdam-shipol 3 euro
amsterdam-den haag (tar litt midre enn dobbelt så lang tid) 18 euro!!

Sunniva sa...

OI! Dyrt ja!

Engeline sa...

Listevis:

Gatekjøkkenmat på automat? Esj!

Engelske bokhandlere? Jeg smelter ved tanken.

Merkelig lukt i hotelgangen? Hahaha!

Pike Med Perleøredobb? Jeg tror Vermeer muligens er verdt 18 euro.

Så, litt mer sammenhengende: Velkommen hjem! Og dette var strålende fortalt om hvordan turen var, veldig godt skrevet. Jeg fikk enda mer lyst til å reise dit, selv om dere unngikk Van Gogh. Vermeer er på listen over helter, han også. Men viktigst av alt, jeg er glad du er hjemme! Vi ses i toget?

Anonym sa...

Amateure Cams

fette titten

privat sex